Lutefisk servert med poteter, ertepure og bacon (Foto: Studio Dreyer+Hensley)

Lutefisk i ovn

Det er mange måter å lage lutefisk på, det eneste som er felles er at for høy varme og lang tid ødelegger en god fisk uansett utgangspunkt.

Her følger vår sikreste metode for et godt resultat:

Start med å salte lutefisken: Legg fisken med skinnsiden ned i en ildfast form eller langpanne. Er det en helside, del den først i serveringsstykker.

Nå skal du salte fisken rikelig. Når du tror det er nok salt – salt litt mer! Bruk gjerne grovt salt, og «begrav» fisken i saltet.

La fisken ligge i saltet i minimum 40 minutter, og dersom du bruker grovt salt kan den ligge opp til 2 timer. Tøm av vannet som har rent av, og skyll saltet bort fra fisken. Tørk fisken lett med tørkepapir.

Legg fisken i langpanne eller ildfast form, ikke dekk den til. Sett den i ovn forvarmet til 180 grader.

Fisken er klar etter 30-35 minutter, alt etter tykkelsen på stykkene og den enkelte stekeovn.

Det er viktig å passe fisken godt mot slutten av steketiden slik at den ikke står for lenge. Den sikreste måten å ødelegge en god lutefisk på er å bruke for høy varme eller for lang tid, så obs!

 

Server lutefisken med godt tilbehør. Vi liker å spise den med kokte poteter (gjerne nordnorsk gulløye eller mandelpotet), ertepure, baconterninger og en av de gode sennepene fra MiMi.

Annet anbefalt tilbehør til lutefisk er brunost, smeltet smør, tyttebær, lefse, sirup, møsbrøm, ribbefett, eggesmør eller en god lys sennepsaus. Det eneste som er sikkert er at lutefisk er nydelig mat som passer til alt!

Håper det smaker!

På denne siden bruker vi informasjonskapsler (cookies) og andre teknologier for å tilby deg så hyggelig brukeropplevelse som mulig. Du kan lese mer om dette under våre personvernvilkår. Ved å klikke på "Godta", samtykker du i bruken av slike teknologier.